Do góry

Newsy

Podział tuszy wołowej

Wołowina to mięso smaczne i chętnie wybierane. Jednak czy zawsze wiemy, który kawałek mięsa wybrać lub co z nim zrobić?

Prezentujemy podstawowy podział tuszy wołowej.

 

1. Karkówka - doskonała na gulasz, do długiego gotowania, duszenia


2. Rozbratel - doskonały na pieczeń, rumsztyk, bryzol, do duszenia, powolnego gotowania, bardzo dobry na stek siekany

 

3. Antrykot - doskonały na steki i na pieczeń, do smażenia, grillowania, na słynny Rib Eye Steak

 

4. Łopatka - doskonała do pieczenia, duszenia, długiego gotowania, na gulasz, pieczeń, zrazy

 

5. Mostek - doskonały do duszenia, powolnego gotowania, na gulasz, potrawy jednogarnkowe, rosół, sztukę mięsa, po zmieleniu świetny do smażenia na hamburgery

 

6. Szponder (żeberka) - doskonały do duszenia, gotowania, na wywar, rosół, zupy, gulasz, dania jednogarnkowe

 

7. Goleń - doskonała do powolnego gotowania, duszenia, na gulasz, ossobuco, świetna na rosół i sztukę mięsa

8. Rostbef - doskonały do pieczenia w całości, smażenia, z rostbefu wycina się stek o nazwie New York Steak lub Striploin Steak, a razem z kością i polędwicą T-Bone, Porterhouse

 

9. Polędwica - doskonała do smażenia, pieczenia w całości, na steki, befsztyki, zrazy, fondue - generalnie każde zastosowanie

 

10. Zrazowa górna - doskonała do duszenia i pieczenia w całości, na pieczeń, zrazy, fondue, befsztyk tatarski, rumsztyk, bryzol

 

11. Zrazowa dolna - doskonała do duszenia w całości, powolnego gotowania, na rolady, pieczeń

 

12. Skrzydło - doskonałe do pieczenia, smażenia (rumsztyk, bryzol), duszenia, na befsztyk tatarski, do szybkiego smażenia

 

13. Ligawa - doskonała do pieczenia (sztufada), do duszenia, na małe rolady, carpaccio

 

14. Łata - doskonała na wywar, sztukę mięsa, po zmieleniu idealna na hamburgery


15. Krzyżowa - doskonała na steki, do krótkiego smażenia, pieczenia, duszenia, na rolady, fondue, bryzol, rumsztyk

 

Źródło: Kampania „QMP - wołowina zawsze dobra"

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń