Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczną Stefankę przygotowuje się na biszkoptach, jednak w tym wypadku jest to szybka Stefanka na herbatnikach o pysznie, czekoladowo-śliwkowym smaku. Skuś się na to ciasto, gdy masz ochotę na coś słodkiego lub zaprosiłaś przyjaciółkę na kawę. Przysmak najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 298
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 395
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 570
Polecam.
Odsłon: 863
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 298
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 395
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 570
Polecam.
Odsłon: 863
Składniki
Ok. 700 ml mleka wlej do garnka, następnie dodaj cukier i pokruszone czekolady. Podgrzewaj i mieszaj do rozpuszczenia. Do miseczki wlej pozostałe mleko, dodaj kakao, mąkę pszenną i rum. Całość dokładnie wymieszaj i wlej na gotujące się mleko. Mieszaj intensywnie, aż powstanie budyń. Krem czekoladowy zostaw do przestygnięcia (temperatura pokojowa).
Blaszkę o wymiarach 23 × 33 cm wysmaruj masłem i wyłóż pierwszą warstwę herbatników, na niej wyłóż porcję kremu czekoladowego i łyżkę dżemu śliwkowego (równomiernie rozprowadź). Możesz też zmieszać konfiturę z czekoladową masą, by przekładanie ciasta było wygodniejsze. Na warstwie kremu ułóż kolejny poziom herbatników i tak naprzemiennie do wykończenia składników. Górną warstwą powinny być herbatniki. Wstaw ciasto do lodówki na około 2 godziny.
Miękkie masło, cukier, kakao i wodę umieść w rondelku i cały czas mieszając, zagotuj. Wylej polewę na wierzch ciasta i ponownie włóż do lodówki.