Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej minuty. Jest eleganckie, pyszne, niesamowicie się prezentuje. Dodatkowo, w każdej warstwie wyczuwalny jest mocny smak pomarańczy. Każda z nich reprezentuje inną składową Trójmiasta - słoneczny Sopot, białą Gdynię i ciemny, gotycki Gdańsk. Wszystkie idealnie się ze sobą komponują, tworząc zgraną całość.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2745
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1270
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 727
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 76
Składniki
Przygotuj dolne ciasto. Masło rozpuść i ostudź. Przesiej wszystkie mąki i kakao razem do miski.
Ubij całe jajko z połową cukru pudru w misce, do powstania jasnej i puszystej masy.
W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając drugą połowę cukru. Do białek dodaj ubite całe jajko i dokładnie wymieszaj.
Podziel masę na dwie części – do jednej dodaj rozpuszczone masło, a do drugiej całą mąkę. Obie części wymieszaj niezależnie do dokładnego połączenia. Następnie połącz je ze sobą.
Formę do pieczenia o wymiarach 20x20 wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Formę wstaw tak, by była lekko uniesiona na jednej z krawędzi.
Piecz ciasto przez 20-25 minut, do czystego patyczka. Wyjmij i całkowicie ostudź.
Przygotuj białe ciasto. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i połowę cukru. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Przy niskich obrotach miksera dodaj połowę śmietany i miękkie masło. Wymieszaj, a następnie dołóż drugą połowę śmietany i ekstrakt waniliowy. Ubijaj całość przez 2-3 minuty.
W osobnej misce ubij białka do uzyskania miękkich szczytów. Pod koniec dodaj drugą połowę cukru. Dodaj je w trzech partiach do mieszanki mącznej, dobrze rozprowadzając drewnianą szpatułką.
Przelej ciasto do formy o wymiarach 20x20 cm i wstaw do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz je przez 25-30 minut, do czystego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj galaretkę pomarańczową. W garnuszku podgrzej sok pomarańczowy, sok cytrynowy i miód. Nie zagotowuj.
Dodaj żelatynę i dobrze rozprowadź ją w mieszance. Możesz użyć blendera ręcznego.
Zdejmij galaretkę z ognia i odstaw do ostudzenia, do momentu aż zacznie delikatnie tężeć.
Przygotuj mus czekoladowy. Mleko podgrzej w garnuszku razem ze skórką pomarańczową. Dodaj żelatynę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Ubij żółtka i cukier w małej miseczce za pomocą miksera przez 3 minuty. Dodaj sok, a następnie wlewaj stopniowo gorące mleko.
Przelej całą mieszaninę z powrotem do garnuszka i gotuj całość na średnim ogniu do zgęstnienia, aż masa będzie oblepiać spód łyżki.
Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszoną czekoladę. Odczekaj minutę, a następnie dobrze ubij całość do połączenia. W razie potrzeby przecedź mieszankę przez drobne sitko. Odstaw na godzinę do ostudzenia.
Śmietankę ubij mikserem do uzyskania miękkich szczytów. Dodaj czekoladę i wmieszaj ją, cały czas miksując, aż całość będzie sztywna.
Przygotuj górną warstwę. Do garnuszka włóż sok pomarańczowy, cukier i mąkę ziemniaczaną.
Wymieszaj całość trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania gęstej i żelowej konsystencji.
Przecedź mieszaninę przez sitko, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Złóż ciasto. Ciasto dolne umieść z powrotem w formie do pieczenia. Następnie rozprowadź mus czekoladowy, podkładając pod formę podstawkę, by uzyskać lekką krzywiznę warstwy. Przechyloną blaszkę włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Następnie przykryj mus warstwą białego ciasta. Wypoziomuj blachę, a na wierzchu wylej warstwę galaretki pomarańczowej. Wstaw ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.
Na wierzch wylej górną warstwę i rozprowadź ją.
Ciasto Trójmiasto wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny przed podaniem.