Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święto św. Marcina coraz bliżej, a jak 11 listopada to oczywiście rogale. Dlatego dzisiaj zapraszam na szybkie w wykonaniu rogaliki z domowymi powidłami. Może nie są to rogale świetomarcińskie, ale gwarantuję że również przepyszne :) Spróbujcie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14327
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4439
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43470
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22406
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14327
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4439
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43470
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 516
Składniki
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, dodać cukier i cukier waniliowy i delikatnie wymieszać. Następnie dodać żółtko, kwaśną śmietanę, pokrojone masło i wyrobić (najlepiej rękoma) na jednolite ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzine
Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Każdą część pojedynczo wyłożyć na blat obsypany mąką i rozwałkować stosunkowo cienko. Następnie wyciąć kwadraty, w jednym rogu nałożyć łyżeczkę powideł i zawinąć w rogalik.
Tak przygotowane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 min.
Upieczone rogale zostawić do wystudzenia, następnie polać roztopionymi czekoladami.