Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Indyk Magdy Gessler w niczym nie przypomina klasycznie przygotowywanego drobiu. Jest bardzo wilgotny i delikatny dzięki szprycowaniu masłem z dodatkiem koniaku. Farsz pełen bakalii jest delikatnie słodki, dzięki czemu świetnie pasuje do indyka.
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 26
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 44
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 234
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 26
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 44
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 234
Składniki
Chałkę namocz w mleku i trzymaj w zimnie przez kilka godzin.
W rondelku rozpuść masło. Dodaj koniak, cukier i sól. Całość podgrzewaj, cały czas mieszając, aż zacznie emulgować. Pozostaw do przestudzenia.
Napełnij strzykawkę do nabijania ostudzonym już masłem. Naszprycuj indyka ze wszystkich stron, w szczególności pod pachwinami i w piersiach. Pozostaw indyka na całą noc w chłodnym miejscu.
Przygotuj farsz. Wątróbki oczyść i osusz. Usmaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Zmiel je na przemian z namoczoną chałką. Masło utrzyj na puch. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
Do miski z masłem dodaj pietruszkę i ucieraj całość przez kilka minut. Dodaj masę wątróbkowo-chałkową, koniak i dobrze wymieszaj. Wsyp rozdrobnione orzechy włoskie i całe rodzynki.
Białka jajek ubij na sztywną pianę. Dodaj do farszu i delikatnie połącz składniki ręką.
Indyka natrzyj od zewnątrz solą i pieprzem. Do środka włóż farsz i zaszyj nitką kuper.
Mięso piecz na ruszcie przez 3-3,5 godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza. Co około pół godziny podlewaj je wydzielanym w trakcie pieczenia sokiem.
Indyka Magdy Gessler podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i sałatką.