Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako fast-food w ulicznych budkach. Podawać go można z rozmaitymi dodatkami.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 645
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 684
Składniki
Rozpuść drożdże i cukier w ciepłym (około 40°C) mleku i odstaw na kwadrans. W oczekiwaniu, aż zaczyn wyrośnie, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z oliwą, zamknij w szczelnym naczyniu i odstaw do lodówki.
Mąkę przesiej przez sitko i połącz z solą. Połącz je z zaczynem i wyrób ręcznie na jednolite ciasto (powinno zająć ci to około 10 minut – jak przy wyrabianiu ciasta na pizzę). Jeśli będzie zbyt kleiste, dodaj nieco mąki. Kiedy uzyska zwartą konsystencję (będzie stosunkowo łatwo odchodzić od dłoni), dodaj olej rzepakowy i zagniataj jeszcze przez chwilę. Uformuj z ciasta kulę, przykryj ściereczką i pozostaw w cieple na pół godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformuj z niego 8-10 kulek, ułóż je w odstępach na natłuszczonej powierzchni (łatwiej ci będzie je później odkleić), lekko spłaszcz i odstaw ponownie do wyrośnięcia na kilkanaście minut.
Uformuj z wyrośniętych kulek owalne placki. Smaż je po kolei na oleju rozgrzanym do około 180°C – po około 2 minuty z każdej strony, czyli do uzyskania złocistego koloru. Langosz powinien być chrupiący z wierzchu i miękki w środku.
Posmaruj langosze oliwą z czosnkiem. Następnie posmaruj je śmietaną i rozsyp na wierzchu drobno pokrojoną szynkę, starty na tarce ser i kukurydzę. Ozdób szczypiorkiem. Podawaj langosze gorące.