Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Intensywne w smaku, orzeźwiające. Świetnie smakuje z lodem i plasterkami cytryny lub limonki.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 954
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 381
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 153
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 954
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 381
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 153
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2691
Składniki
Wodę wymieszać z drożdżami, dodać cukier, sok z cytryny i imbir. Całość przelać do wysokiego słoika, przykryć gazą i przymocować gumką.
Każdego dnia przez tydzień starter należy "dokarmiać", dodając po łyżce cukru i startego imbiru.
Po tygodniu starter odcedzić. Przygotować butelki (szklane lub plastikowe) i wlewać płyn do połowy ich wysokości.
Następnie butelki dopełnić osłodzoną wodą (3-4 łyżki cukru na litr wody) do 3/4 wysokości. Szczelnie zamknąć.
Podczas fermentacji, która trwa od półtora do dwóch tygodni, piwo należy raz dziennie odgazować, otwierając ostrożnie butelki. Przez pierwsze kilka dni proces fermentacji przebiega dość gwałtownie, więc przy otwieraniu butelek trzeba uważać, żeby piwo nam nie "wybuchło".
Gotowy napój przechowywać w lodówce. Można dodatkowo dosłodzić go syropem cukrowym (według gustu).