Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis na blok czekoladowy z mleka w proszku, to klasyk z epoki PRL. Przepis ten pochodzi z mojego starego zeszytu z przepisami. Bardzo często robiła nam go moja mama, w czasach kiedy ciężko było dostać słodycze, sprawiał on nam ogromna radość. Łatwy i tani do zrobienia. Nawet teraz, kiedy wybór słodyczy w sklepach jest ogromny, bardzo smakuje, przywołuje wspomnienia i uśmiech.
forma 13 x 24 cm. miska, lyzka, garnek
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 375
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 173
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 375
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 173
Składniki
oremkę do ciast, moja 13 cm x 24 cm, wyłożyć folią spożywczą. Do garnka wrzucić masło, cukier, wodę i kakao, całość podgrzewać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą. Mase tuż przed zagotowaniem zdjąć z grzania i dodać do niej bakalie, herbatniki i stopniowo mleko w proszku. Mleka dodać tyle aby masa była o gęstej konsystencji, ale ciągle dala się mieszać.
Tak przygotowaną mase przelać do foremki i odstawić do lodówki do stężenia. Gotowy blok wyjąc z foremki i ozdobić według uznania. U mnie ozdoba to rozpuszczona biała czekolada i orzechy włoskie. Podawać pokrojony w plastry lub kostkę. Smacznego!