Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek czy świeżych bułek. Świetnie sprawdzi się także w wytrawnych przekąskach ze serem kozimi i orzechami. Słodka, z wyczuwalnymi charakterystycznymi pestkami i aromatem pomarańczy. Poezja smaku :)
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze...
Odsłon: 45
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6733
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 979
Składniki
Figi umyć i osuszyć, odciąć górne końcówki. Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz sok z pomarańczy i cytryny. Zasypać cukrem i dodać cukier waniliowy. Całość podgrzewać na bardzo małym gazie ok. 15 minut. Całość zblendować. Gotować (bez przykrycia) na małym gazie co jakiś czas mieszając przez ok. 45 minut, aż odparuje większość płynu, a konfitura będzie gęsta. Gotową, gorącą konfiturę przełożyć do wymytych, wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia.
Rady: Konfiturę można także gotować partiami przez 2 dni, dzięki temu będzie miała głębszy smak. Jeśli planujecie przechować konfiturę dłużej niż 4 miesiące, słoiki można zapasteryzować przez ok. 20 minut.