Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na szybką przekąskę, ciepłą kolację lub nawet śniadanie? Przygotuj pikantne placuszki kukurydziane, które zaskoczą Cię swoją chrupiącą skórką i intensywnym smakiem.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 137
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 37
Składniki
Najpierw odsącz kukurydzę z zalewy. Jeśli chcesz mieć wyczuwalne ziarenka to zostaw ją w takiej samej formie. Jeśli nie, możesz krótko zblendować kukurydzę lub ją rozdrobnić widelcem czy też nożem.
W misce wymieszaj mąkę pszenną lub kukurydzianą, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy sypkie. Wymieszaj.
Dodaj jajka i ostrą pastę z papryki, jeśli chcesz. Połącz składniki energicznie z pomocą widelca lub szpatułki.
Na koniec dołóż kukurydzę i wymieszaj, delikatnie. Masa powinna być jednolita. Jeśli jest bardzo gęsta, możesz dodać łyżeczkę mleka lub wody.
Rozgrzej patelnię. Posmaruj ją olejem. Nakładaj łyżką placki, a następnie smaż przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny być lekko zarumienione.
Podawaj z sałatką, sosem czosnkowym albo podgrzaną bagietką.