Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć słodkości, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale też stanowią tematyczny element dekoracyjny. Polecamy kruche ciasteczka świąteczne siostry Anastazji!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 253
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Odważ i wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wysyp je na stolnicę, uformuj kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Wbij w niego żółtka jaj, dodaj śmietanę i pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj wszystkie składniki nożem i zagnieć ręcznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego 3 kule. Każdą owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na placek o grubości 4-5 mm. Posługując się foremkami ze świątecznymi motywami (np. w kształcie gwiazdek) wycinaj z placka ciasteczka i układaj je na blasze w pewnej odległości od siebie (ciasteczka urosną w trakcie pieczenia). Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do całkowitego wyczerpania pierwszej porcji. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut – ciasteczka powinny się ładnie zrumienić. W pierwszej chwili po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – stwardnieją, gdy wystygną.
W czasie, gdy piec się będzie pierwsza partia ciasteczek, przygotuj kolejną z drugiej porcji ciasta. Powtórz wszystkie czynności przy trzeciej porcji. Odłóż ciasteczka do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Przed podaniem oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.