Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki orzechowe to znakomity pomysł na karnawałowe słodycze. Dodatek dwóch rodzajów orzechów sprawia nie tylko, że są chrupiące, ale nadaje im specyficzny głęboki smak.
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 135
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15578
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 201
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 212
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 135
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15578
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 201
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 212
Składniki
Orzechy włoskie i migdały rozdrobnij w malakserze.
Masło utrzyj wraz z cukrem, gdy przestanie chrzęścić, dodaj po jednym żółtku i pastę waniliową. Nadal mieszając wsyp orzechy i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i zagnieć szybko ciasto.
Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny.
Po upływie czasu rozwiń z folii masę. Odrywaj kawałki i formuj kulki o wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą kulkę zroluj na stolnicy i uformuj w kształt rogalika.
Rogaliki wyłóż na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 12 minut.
Po wystygnięciu rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem.