Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowy biszkopt z masą serową i znakomitą frużeliną wiśniową. Sprawdzi się podane podczas przyjęcia, ale również jako propozycja na niedzielne ciasto.
Blaszka 25x37 cm
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Biszkopt. Do miski przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddziel od żółtek i zacznij ubijać na sztywną pianę. Pod koniec wsyp cukier i miksuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie do ubitych białek dodaj żółtka i miksuj jeszcze przez kilka sekund.
Do mamy jajecznej dodaj mąkę i bardzo delikatnie wymieszaj. Do tortownicy wyłożonej papierem wylej ciasto i piecz w 180 stopniach C przez około o40 minut, do suchego patyczka.
Masa serowa. Ser zmiksuj z cukrem. Żelatynę rozpuść w 7 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy będzie gotowa dodaj ją do sera i ponownie zmiksuj. Śmietankę ubij na sztywną pianę i zmieszaj ją z serem twarogowym.
Frużelina Wiśnie umyj, osusz i pozbaw pestek. Przesyp je do garnka i wlej odrobinę wody, zacznij gotować na średnim ogniu. Gdy puszczą sok wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Do szklanki odlej odrobinę soku i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Następnie całość przelej do garnka, całość zagotuj. Zdejmij z ognia wlej sok z cytryny i znowu zamieszaj.
Na biszkoptowy spód wyłóż równomiernie masę serową i wygładź. Na wierzch umieść frużelinę. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.