Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kremem, makowo-kokosową wkładką i biszkoptami oblane polewą czekoladową to rarytas dla podniebienia.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 571
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8143
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1173
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9916
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4543
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 571
Składniki
Biszkopt jasny Białka ze szczyptą soli ubić dodając po łyżce cukru. Nie przerywając ubijania do ubitej piany dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Piec 15 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Biszkopt Makowo-kokosowy Jajka ubić tak samo jak na biszkopt jasny. Delikatnie wymieszać z mąką, bułką tartą, proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami kokosowymi. Przelać na blaszkę o takiej samej wielkości jak biszkopt jasny i upiec w nagrzanym piekarniku.
Krem Całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze do białości, zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło z margaryną ucierać dodając stopniowo po łyżce masy jajecznej i adwokata.
Polewa Masło z wodą, cukrem i kakao włożyć do garnka, podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem. Upieczone, zimne biszkopty skropić ponczem. Jasny biszkopt posmarować połową kremu, przykryć biszkoptem makowym, wyłożyć pozostały krem, ułożyć biszkopty i oblać polewą czekoladową, schłodzić w lodówce.