Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzą się jako dodatek do pieczonych i smażonych mięs. Świetnie komponują się z kaczką lub kotletami mielonymi. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a składniki potrzebne do zrobienia kosztują grosze.
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 782
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 62
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 782
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 78
Składniki
Buraki gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzamy i pozostawiamy na około 20-30 minut do ostygnięcia.
Przestudzone buraki obieramy i ścieramy na tarce na małych lub średnich oczkach.
Do startych buraków dodajemy cukier, ocet i sól. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Buraki przekładamy do słoików. Szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez około 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
Następnie wyciągamy ostrożnie słoiki z garnka. Ustawiamy na blacie do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Na drugi dzień słoiczki znosimy do spiżarni.