Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Uśmiech Teściowej to pyszne połączenie maślanego, kruchego ciasta z kremowym nadzieniem, przypominającym sernik. Plasterki jabłek z odrobiną cynamonu wprowadzają aromatyczny akcent. Ciasto fantastycznie smakuje na ciepło, z gałką waniliowym lodów, ale też na zimno, uprzednio schłodzone w lodówce. Przygotowanie ciasta nie zajmie ci dużo czasu, a z pewnością wywoła uśmiech na twarzy wszystkich domowników, także teściowej.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 58
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 53
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 175
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 77
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 58
Składniki
Zacznij od wykonania kruchego ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj cukry i przesiekane, zimne masło. Szybko zagnieć ciasto, podziel na dwie części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Po wyznaczonym czasie wyjmij pierwszą część ciasta, rozwałkuj na kształt foremki (ok. 20 × 25 cm) i włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód ciasta widelcem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut. Następnie wystudź.
Wyjmij wszystkie składniki twarogowego nadzienia z lodówki, aby uzyskały temperaturę pokojową. Oddziel białka od żółtek. Utrzyj żółtka z cukrami na jasną, puszystą masę, następnie dodaj twaróg, budyń i dobrze wymieszaj. Dostosuj ilość cukru do własnych preferencji oraz poziomu kwaśności sera. W drugiej misce ubij białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę i delikatnie połącz z masą twarogową.
Umyj, obierz i pokrój jabłka w paski lub kostkę. Polej je sokiem z cytryny i posyp cynamonem, a następnie ostrożnie wymieszaj.
Wyłóż połowę masy twarogowej na podpieczone ciasto, wyłóż jabłka i przykryj resztą serowej masy. Wierzch placka przykryj rozwałkowanym, kruchym ciastem. Ciasto możesz pociąć w paski i ułożyć ozdobny wzór. Wstaw blaszkę do piekarnika na 50-60 minut i piecz na środkowej półce w temperaturze 180°C. Po upieczeniu wystudź przy uchylonych drzwiczkach i wyjmij z formy, gdy ciasto będzie zupełnie zimne. Następnie posyp cukrem pudrem i podawaj.