Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser warty grzechu! Przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z puszystą masą śmietankową, udekorowane czereśniami i galaretką. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie!
Tortownica o średnicy 23 cm
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 444
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 170
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 26
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 110
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 444
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek: Dwa opakowania galaretek cytrynowych rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy naczynie z przestudzoną galaretką do lodówki na około 10-15 minut. Dwa opakowania galaretek wiśniowych rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy naczynie z przestudzoną galaretką do lodówki na około 30 minut - powinna delikatnie stężeć.
Następnie zabieramy się za przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser na bok, do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki. Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Zabieramy się za przygotowanie masy: śmietankę 30 % przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Pod koniec małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę cytrynową. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na upieczony i przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Wiśnie płuczemy i drylujemy. Układamy je na górze ciasta. Następnie przykrywamy je tężejącą galaretką. Ciasto z czereśniami i galaretką wstawiamy w tortownicy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie kroimy i serwujemy gościom. Smacznego!