Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najprostszy deser na świecie. Ciasto z serkiem mascarpone robi się na spodzie z ciasteczek. Wystarczy przygotować krem i ułożyć ulubione owoce. To świetna propozycja, gdy odwiedzą cię niezapowiedziani goście lub najdzie cię ochota na coś słodkiego. Lekkie jak chmurka, puszyste, tylko z kilku składników i takie proste w przygotowaniu. To deser idealny!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19981
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 592
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7011
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244442
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19981
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 523
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 592
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7011
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244442
Składniki
Rozpocznij od przygotowania spodu deseru. Ciastka wrzuć do malaksera i zmiksuj do uzyskania konsystencji drobnego piasku. Przełóż masę do miski i wlej roztopione masło. Zmieszaj wszystko. Jeśli ciasto wydaje się wciąż suche, dodaj jeszcze odrobinę roztopionego masła.
Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia (boków nie wykładaj). Przełóż ciasteczkową masę i wyrównaj. Wklep dokładnie w dno tortownicy. Włóż na 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
W międzyczasie przygotuj krem mascarpone. Bardzo dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania, dodaj do niej cukier puder i zmiksuj do połączenia. Do głębokiej miski włóż mascarpone, a następnie dodaj do niego ubitą z cukrem pudrem śmietanę. Delikatnie połącz całość przy pomocy szpatułki. Wciśnij sok z cytryny i dokładnie przemieszaj.
Wyjmij spód z lodówki i wyłóż na niego pół kremu mascarpone (wyrównaj). Truskawki umyj, oczyść z szypułek i przekrój na pół. Połóż na kremie (losowo) kilka połówek truskawek. Przykryj drugą warstwą kremu. Włóż na pół godziny do lodówki, aby krem stężał.
Wyjmij i udekoruj pozostałymi truskawkami (lub ulubionymi owocami). Włóż do lodówki na godzinę, aby się ochłodziło. Ciasto z serkiem mascarpone gotowe!