Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ogrodnik lub gospodyni domowa, która uprawia w swoim ogrodzie cukinię dochodzi do momentu, gdzie warzywa jest najzwyczajniej za dużo. W tygodniowym menu jest faszerowana cukinia, placki z cukinii, ketchup z cukinii i mnóstwo innych kulinarnych wynalazków, które da się wyczarować z tego uniwersalnego warzywa. Pora zaskoczyć wszystkich i przygotować cukinię na słodko - jako dżem. Nikt, kto nie pozna zawartości słoiczka, nawet nie domyśli się, że je cukinię. Poza tym cukinia uratuje sytuację, gdy zabraknie owoców w sadzie, a na półkach w spiżarni jest jeszcze trochę wolnego miejsca. Przygotuj słodki dżem z cukinii i ciesz się nim nawet w środku zimy, gdy wraz ze słodyczą smaku wrócą wspomnienia lata.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336682
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3982
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423109
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2582
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336682
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3982
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423109
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2582
Składniki
Umyj i obierz cukinie. W razie potrzeby wytnij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę. Możesz także zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, wtedy konsystencja dżemu będzie przypominała mus. Włóż cukinie do garnka, posyp solą i gotuj przez chwilę, aż warzywa zmiękną. Następnie wsyp cukier, kurkumę i imbir. Wyciśnij sok z cytryn. Jeśli chcesz, by dżem był bardziej odświeżający, dodaj także otartą skórkę z cytryny. Gotuj dżem około 30 minut, następnie małym strumieniem wsypuj galaretki i mieszaj, aby nie było grudek. Na końcu dodaj miód.
Napełniaj słoiki gorącym dżemem i mocno zakręcaj. Odstaw do góry dnem do wystygnięcia, potem odwróć, by pokrywki zassały się do środka. Przechowuj dżem w spiżarce.