Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie macie pomysłu, jak wykorzystać cukinię w kuchni? Przygotujcie z niej smaczną przekąskę lub pyszny dodatek do obiadu. Smażona cukinia z czosnkiem, miętą i odrobiną octu winnego smakuje rewelacyjnie. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się młode, małe cukinie ze skórką. Starsze, większe okazy lepiej wykorzystać do innego dania.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 110
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 60
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 110
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 60
Składniki
Cukinię myjemy, kroimy na cieniutkie plasterki, solimy i odstawiany na bok na około 30 minut, żeby cukinia puściła wodę. Po tym czasie cukinię odcedzamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przekładamy odcedzoną cukinię i podsmażamy na złoty kolor z obu stron. Podsmażoną cukinię przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Odsączoną cukinię przekładamy do miski, dodajemy odrobinę soli, pieprz i posiekanie listki mięty i natkę pietruszki.
Ocet łączymy z wodą i cukrem. Całość przelewamy do garnuszka i podgrzewamy. Zagotowaną zalewę przelewamy do podsmażonej cukinii. Całość mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia.