Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Amoniaczki, czyli kruche ciasteczka z amoniakiem, udekorowane cukrem to prawdziwa gradka dla wszystkich wielbicieli domowych słodkości. Są proste i szybkie do zrobienia. Zawsze szybko znikają ze stołu. Nie sposób im się oprzeć.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 688
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 68
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 96
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy dwa żółtka. Następnie dodajemy startą na tarce margarynę i cukier.
Do szklanki wsypujemy amoniak i zalewamy go odrobiną gorącej wody. Rozpuszczony amoniak przelewamy do miski z pozostałymi składnikami. Na końcu dodajemy śmietanę.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie dzielimy na 3 równe części.
Stolnicę oprószamy mąką. Pierwszy kawałek ciasta rozwałkowujemy na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą dowolnej foremki lub szklanki wycinamy ciasteczka. Podobnie postępujemy z dwoma kolejnymi kawałkami ciasta.
Wycięte ciasteczka przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Smarujemy je od góry białkiem i oprószamy cukrem kryształem.
Amoniaczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.