Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis babci Ali na domową nalewkę z pigwy na spirytusie. Jest niezwykle smaczna, dlatego można ją serwować jako dodatek do ciast i deserów lub podarować na prezent bliskiej osobie. Oprócz walorów smakowych posiada również pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki dużej zawartości witaminy C sprawdzi się jako domowy sposób na wzmocnienie odporności.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 306
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 67
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 111
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 497
Składniki
Owoce pigwy myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki i przekładamy do dużego słoja.
Do owoców wlewamy spirytus oraz wodę. Całość mieszamy, następnie słój z pigwą zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na około dwa miesiące.
Po dwóch miesiącach odkręcamy słój. Płyn z alkoholem przelewamy do osobnego naczynia. Owoce zasypujemy cukrem, słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsamy słoikiem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
Po upływie dwóch tygodni zlewamy syrop z pigwy i przelewamy go do wcześniej odstawionego alkoholu. Całość mieszamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na kolejne 2 miesiące.
Po upływie 2 miesięcy filtrujemy nalewkę przez gazę i przelewamy do butelek. Smacznego!