Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule? Niech będą kroštule.
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30875
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3616
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3897
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1117
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30875
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3616
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 3897
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1117
Składniki
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę.
Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).
"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).
Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem. Wesołego Tłustego Czwartku!