Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule? Niech będą kroštule.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35734
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6036
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35734
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1216
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1759
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6036
Składniki
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę.
Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).
"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).
Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem. Wesołego Tłustego Czwartku!