Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie galantyny z kurczaka wymaga nieco wprawy i jest pracochłonne ale warte zachodu. Jeżeli wiemy jak wyluzować kurczaka z kości, to potem jest już "z górki", wystarczy na płat mięsa nałożyć ulubione nadzienie, zwinąć w roladę, związać sznurkiem i upiec lub sparzyć w kąpieli wodnej. U mnie galantyna w wersji najprostszej, bo tylko z dodatkiem zielonej pietruszki.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Kurczaka wyluzować (ostrym nożem naciąć wzdłuż kręgosłupa, oddzielając mięso od korpusu), usunąć kości, płat mięsa ułożyć na desce skórą do dołu.
Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć kurczaka, oprószyć solą i pieprzem, równomiernie rozprowadzić posiekaną natkę. Mięso zwinąć w roladę, owinąć gazą lub lnianą ściereczką, związać w kilku miejscach sznurkiem.
W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Włożyć galantynę, zmniejszyć ogień i parzyć około godzinę w temperaturze 90 stopni.
Ugotowaną roladę wyciągnąć z wody, lekko ostudzić, zdjąć gazę, zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić w plastry, podawać z sosem tatarskim lub chrzanowym.