Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisu nie przejęłam od babci (nie znałam jej, urodziłam się już po jej śmierci). Nie gotowała jej moja mama, która z własnego domu wyniosła tradycję przyrządzania kapusty z grzybami. Ojciec owszem – wspominał ten smak, ale nie umiał nic więcej powiedzieć. W końcu, w dobie Internetu, sama zaczęłam szukać przepisu na tę niemal legendarną kapustę. I jak już znalazłam, to na stałe zagościła w naszym świątecznym menu. Największymi smakoszami grochu z kapustą okazali się mój nieżyjący już ojciec oraz syn, który nie bardzo lubi tradycyjną kapustę z grzybami. Bo nie lubi grzybów.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1364
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1364
Składniki
Namoczony z wieczora groch odcedź. Do 1/2 litra wrzątku dodaj kurkumę, odsączony groch i kminek, wymieszaj. Dodaj cayenne (ostrą paprykę), sól, na koniec odrobinę octu lub balsamico. Wymieszaj i gotuj groch pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości. Przykryty pokrywką rondelek można odstawić do lekkiego przestudzenia (na czas gotowania kapusty). Groch powinien wchłonąć całą wodę, w której się gotował.
Kiszoną kapustę odciśnij z nadmiaru soku, jeśli jest bardzo kwaśna – to lepiej ją porządnie przepłukać na sicie, a nawet odgotować z nadmiaru kwasu i odcedzić. Pokrój ją na desce na drobniejsze kawałki i umieść w dużym garnku.
Do garnka z kapustą dodaj 1/2 litra wrzątku oraz majeranek i wymieszaj. Dodaj zeszkloną na tłuszczu cebulę, mielony (lub cały, jeśli lubisz) kminek, posiekane (lub zmiksowane) grzyby, wymieszaj. Dodaj jeszcze liść laurowy, ziele angielskie, świeżo mielony czarny pieprz (około 1-2 szczypty). Wymieszaj i lekko posól 1 łyżeczką soli kamiennej.
Kapustę gotuj do miękkości, mieszając od czasu do czasu. Możesz do jej gotowania użyć szybkowara, jeśli go masz – ja najczęściej gotuję kapustę kiszoną właśnie w szybkowarze. Z oszczędności czasu i energii.
Do garnka z kapustą dodaj ugotowany groch i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać ze 2-3 łyżki wrzątku – gdyby całość była zbyt gęsta. Dodaj 3 solidne łyżki masła i łyżkę cukru lub płynnego miodu, wymieszaj i dosmacz pieprzem i ewentualnie cayenne (odrobinę, do smaku) oraz solą. Kapusta powinna być dobrze doprawiona, nie mdła, ale łagodna w smaku z dominantą majeranku.
Gotuj ją jeszcze na malutkim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, bo lubi się przypalić.