Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka w sosie to przepis znany chyba wszystkim. To danie bardzo często gości na polskich stołach. Odpowiednio przygotowane jest aromatyczne i wyraziste, a mięso mięciutkie. Z pewnością nieoczywistym jest tutaj dodatek musztardy, która jednak świetnie komponuje się ze smakiem własnym karkówki.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 308
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2175
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 231
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 308
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 104
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2175
Składniki
Karkówkę oczyść i umyj. Osusz mięso papierowym ręcznikiem. Podziel je na kotlety o grubości ok. 2-3 cm.
W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą: kminek, paprykę, sól i pieprz. Natrzyj kotlety przyprawami z obu stron.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Obsmażaj kotlety z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz pod lekkim kątem, by soki mogły puścić.
Na tę samą patelnię dodaj kolejną łyżkę masła. Włóż na nią posiekany drobno czosnek i smaż przez minutę. Dodaj liść laurowy, bulion, tymianek i musztardę. Wymieszaj wszystko do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelnię przełóż z powrotem kotlety i przykryj naczynie pokrywką. Ogień zmniejsz na mały. Gotuj całość przez 30-45 minut, dość często mieszając. Czas obróbki cieplnej zależy od grubości kotletów i pożądanego stopnia miękkości.
Karkówkę w sosie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionego dodatku skrobiowego: ziemniaków, ryżu, kaszy.