Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot ze śliwek to idealny sposób na zachowanie smaku dojrzałych owoców przez całą zimę. Śliwki z kompotu możesz wykorzystać w cieście z kruszonką, owsiance lub oblać je jogurtem i płynnym miodem. Dlaczego sugerujemy przygotować kompot z polówek owoców, a nie śliwek w całości? Jeśli używasz ekologicznych, niepryskanych owoców, możesz natknąć się na nieproszonych gości. Poza tym dzięki użyciu połówek śliwek zmieścisz więcej owoców w środku słoika. Ilość cukru do zrobienia syropu zależy od rodzaju śliwki. Im słodsze owoce, tym mniej cukru potrzebujesz. Kompot z kwaśnych śliwek wymaga nawet 500 g cukru na 1 litr wody. Zamiast cukru możesz użyć miodu, a dla podkręcenia smaku dodaj goździki, laskę cynamonu, wanilię lub ziarna kardamonu.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9109
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Do garnka wlej wodę, wsyp cukier i doprowadź do wrzenia. Odstaw na bok. Możesz także wykonać syrop mieszając ciepłą, przegotowaną wodę z miodem. Umyj śliwki i za pomocą ostrego nożyka przekrawaj je na pół i usuwaj pestki.
Wkładaj połówki owoców do słoika, by sięgnęły połowy jego wysokości, a następnie zalewaj owoce ciepłym syropem. Jeśli chcesz nadać śliwkom korzennego akcentu, włóż do słoika kilka goździków, laskę cynamonu lub wanilii. Zamknij mocno słoiki i włóż do garnka, by je zapasteryzować. Proces powinien trwać 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmuj słoiki z garnka i odstaw do ostygnięcia. Kompoty przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu przez całą zimę.