Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić esencjonalną, kwaśną a jednocześnie jedwabistą i mocno pomidorową zupę? Skorzystaj z przepisu na pomidorową Magdy Gessler. Jej sekret tkwi w bardzo aromatycznym bulionie, a także w pomidorach przesmażonych na maśle. Fot. 123RF/Picsel/ Mateusz Jagielski/DDTVN/East News
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 42
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 42
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 49
Składniki
Żeberka cielęce umyj i przełóż do dużego garnka. Zalej je wodą i powoli gotuj przez godzinę. Co jakiś czas zbieraj utworzone szumowiny.
Wszystkie warzywa z wyjątkiem pomidorów umyj i obierz, pokrój na drobniejsze kawałki. Dodaj do wywaru razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Nie zapomnij także o natce pietruszki i koperku. Gotuj przez kolejne 60 minut.
Po tym czasie wywar odcedź na sitku i zbierz nadmiar wytworzonego tłuszczu. Przelej bulion do czystego garnka. Do zupy wlej kwas z kapusty.
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na drobniejsze cząstki.
Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż pomidory, aż zaczną się rozpadać, po czym przenieś całą zawartość patelni do garnka z zupą.
Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami gorącej zupy. Przelej ją później do gotowego wywaru i wymieszaj. Możesz też użyć bitej śmietany jak w oryginalnym przepisie Magdy Gessler.
Pomidorowa Magdy Gessler najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa ze śmietany i posypana dużą ilością kopru.