Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować placki ziemniaczane bez mąki? Oczywiście, że tak. Sekret ich chrupiącej konsystencji tkwi w dodatkach oraz odpowiednim smażeniu. Właśnie dlatego tuż po odsączeniu masy nie można wylewać powstałej wody. Postępując zgodnie z naszym przepisem, możesz cieszyć się pysznymi, chrupiącymi z zewnątrz plackami ziemniaczanymi, które są rozpływające się w ustach w środku.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 325
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1951
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3909
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3759
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 525
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 325
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1951
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3909
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3759
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 525
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj i przekrój na mniejsze części. Cebule także obierz i przekrój.
Pozbądź się skorupki czosnku, rozgnieć go, a następnie posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki wraz z cebulą zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli chcesz, aby wiórki ziemniaków były wyczuwalne) lub drobnych (jeśli chcesz, aby nie były wyczuwalne).
Starte warzywa dokładnie odsącz z wody, która powstała podczas rozdrabniania. Nie wylewaj jej, zostaw na około 5 minut.
Do ziemniaków i cebuli dodaj czosnek, jajka, sól, pieprz i śmietanę. Wymieszaj dokładnie.
Teraz odlej pozostałą wodę. Na dnie powinna osadzić się skrobia. Dodaj ją do masy i wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Nakładaj placki ziemniaczane łyżką, lekko przyklepując. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Podawaj gorące placki ziemniaczane bez mąki wraz z kwaśną śmietaną, sosem gulaszowym lub cukrem według preferencji.