Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier robiony jest w mojej rodzinie na Święta Bożego Narodzenia. Nastawiany jest 1,5 miesięca przed świętami aby można go degustować po kolacji wigilijnej na lepsze trawienie.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 490
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 70
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 147
Składniki
Musimy pamiętać o średnicy gardzieli słoja, aby mogła pomarańcza przez nią przejść. Słoik przynajmniej 1,75l. Myjemy dokładnie pomarańczę, następnie parzymy we wrzącej wodzie.
Wlewamy alkohol do słoika, wsypujemy cukier i dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Nabijamy od spodniej części pomarańczę, goździkami. Nawlekamy pomarańczę na sznurek i wieszamy w słoju ok. 2 cm od powierzchni alkoholu.
Zamykamy słoik i zabezpieczamy sznurek, aby pomarańcza nie wpadła do alkoholu. odstawiamy w spokojne miejsce i nie ruszamy. Po zlaniu likieru, pomarańczę wyrzucamy. Degustacja w wigilię po kolacji na lepsze trawienie.