Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny mus owocowy - świetny do naleśników, owsianki, słodkich placuszków. Co najlepsze - przygotowany metodą janginizacji - czyli z odrobiną soli morskiej - bez dodatku cukru! Sól "wyciąga" naturalną słodycz owoców - jest więc pysznie i zdrowo!
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 41
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7490
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154929
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1070
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 521
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 41
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7490
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154929
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1070
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 521
Składniki
Owoce obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy na dość dużym ogniu aż się rozpadną. Dosypujemy sól, po kilkunastu minutach próbujemy czy mus zrobił się wystarczająco słodki (przy kwaśnych jabłkach potrzeba około łyżeczki soli - tylko uwaga by nie przesadzić, bo mus wyjdzie słony). Dodajemy cynamon, wedle smaku. Gotujemy aż owoce całkiem się rozpadną (możemy zmiksować na gładką masę, lub pozostawić małe kawałki owoców). Przekładamy do wyparzonych słoiczków, pasteryzujemy przez 15 min. <br /> Pyszny i zdrowy mus gotowy! <br /> <br />
Z podanych proporcji wyszło mi niespełna litr musu. Mus można przygotować z samych jabłek lub samych gruszek. Też wyjdzie pysznie! <br />