Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja Karpatka z pożółkłych kartek. Przepis mam od 44 lat i zawsze doskonale wychodzi. Jest to bardziej kaloryczna wersja kremu.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10798
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3461
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2510
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10798
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3461
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2510
Składniki
Blacha okrągła 23 cm. Ja użyłam starego prodiża. Ciasto parzone. 1 szklankę zimnej wody wlać do naczynia, włożyć margarynę. Zagotować dodać przesianą mąkę i intensywnie mieszać. Wystudzić, mieszając. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą piec w 200 C około 35 minut. Wystudzić.
Krem W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając. Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, ugotowany budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Na pierwszy przestudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.