Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja Karpatka z pożółkłych kartek. Przepis mam od 44 lat i zawsze doskonale wychodzi. Jest to bardziej kaloryczna wersja kremu.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5674
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5674
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
Składniki
Blacha okrągła 23 cm. Ja użyłam starego prodiża. Ciasto parzone. 1 szklankę zimnej wody wlać do naczynia, włożyć margarynę. Zagotować dodać przesianą mąkę i intensywnie mieszać. Wystudzić, mieszając. Potem do masy dodawać po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem. Otrzymaną masę podzielić na dwie części. Każdą piec w 200 C około 35 minut. Wystudzić.
Krem W szklance mleka ugotować budyń, wystudzić mieszając. Miękkie masło utrzeć dodając żółtka, cukier puder, ugotowany budyń, zapach cytrynowy i sok z cytryny do smaku. Wszystko dobrze wymieszać. Na pierwszy przestudzony placek nałożyć krem, przykryć drugim plackiem. Schłodzić w lodówce. Można posypać cukrem pudrem.