Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Październik to sezon na zbiór żurawiny. Żurawina jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, nadającym się nie tylko na przetwory ale i na zrobienie pysznej nalewki. Nalewka z owocu żurawiny jest bardzo smaczna i zdrowa.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13403
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8755
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 642
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8251
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 13403
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8755
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 642
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8251
Składniki
Owoce żurawiny przebieramy, czyścimy i myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i zamrażamy na 2-3 dni.
Wymytą, zmrożoną żurawinę zalać alkoholem na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc od czasu do czasu mieszamy słojem. Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i odstawiamy na 1 miesiąc.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Można próbować ale im starsza tym lepsza.