Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Październik to sezon na zbiór żurawiny. Żurawina jest bardzo smacznym i zdrowym owocem, nadającym się nie tylko na przetwory ale i na zrobienie pysznej nalewki. Nalewka z owocu żurawiny jest bardzo smaczna i zdrowa.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1254
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 604
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1352
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1254
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 604
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1352
Składniki
Owoce żurawiny przebieramy, czyścimy i myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i zamrażamy na 2-3 dni.
Wymytą, zmrożoną żurawinę zalać alkoholem na 6 tygodni.
Po 6 tygodniach zlewamy wytrawny nalew, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na miesiąc od czasu do czasu mieszamy słojem. Po miesiącu zlewamy słodki nalew, mieszamy z nalewem wcześniej zlanym i odstawiamy na 1 miesiąc.
Po tym czasie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Można próbować ale im starsza tym lepsza.