Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki krokodylki są obowiązkową pozycją na każdym większym wydarzeniu rodzinnym, imprezie ze znajomymi czy grillu. W wersji klasycznej są to korniszony w dość mocno pikantnej zalewie chili. Z powodzeniem można jednak użyć także zwykłych ogórków gruntowych. Skąd nazwa krokodylki? Może właśnie ze względu na pikantność. Może swoim wyglądem przypominają krokodyli ogon. Z pewnością jednak wiadomo, że są przepyszne!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8008
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 348
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3456
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8008
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 348
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3456
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 625
Składniki
Z danej ilości składników wychodzi ok. 10 słoików ogórków krokodylków. Słoiki wysterylizuj. Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki po kwiatach. Podziel je wzdłuż na ćwiartki. Następnie posyp je 2 łyżeczkami soli, a po 4 godzinach odciśnij z nadmiaru soku i przejdź do kolejnego kroku tego przepisu.
Papryczki oczyść z gniazd nasiennych i podziel na połowy. Do słoików ciasno upychaj ogórki i po ząbku czosnku oraz połowie papryczki. W garnku przygotuj zalewę. Przełóż wszystkie składniki zalewy i krótko zagotuj. Pozostaw do ostudzenia.
Ogórki krokodylki zalewaj zimną zalewą, a następnie zakręć słoiki. Przełóż je do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Zalej je wodą do połowy wysokości i gotuj przez 15 minut. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Ogórki krokodylki są gotowe już po tygodniu leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu.