Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najprawdziwsza domowa vegeta, bez glutaminianu sodu, bez konserwantów i ulepszaczy smakowych. Przygotowanie jej jest bardzo proste choć wymaga trochę czasu. Ale nigdy więcej nie sięgniesz po gotowe "sklepowe" mieszanki. Z 2 kg świeżych warzyw i ziół otrzymasz ok 200g suszonej włoszczyzny. Smak takiej mieszanki jest bardzo intensywny więc dodajemy jej niewiele do przygotowywanej potrawy.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Warzywa korzeniowe umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ja korzystałam z malaksera. Pora rozetrzyj wzdłuż na pół i pokrój na cienkie półplasterki, cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i koperek umyj, osusz i pokrój na ok 1 cm kawałki.
Duże formy do pieczenia (te z piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową i rozłóż na nich warzywa. Piekarnik ustaw do temp. 60-70 stopni (góra +dół) z termoobiegiem. Przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika susz warzywa przez kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj dokładnie warzywa aby suszyły się równomiernie. U mnie warzywa suszyły się ok 6 godzin. Warzywa można suszyć również w suszarce elektrycznej.
Ususzone warzywa oraz sól, ziele angielskie i liście laurowe rozdrobnij za pomocą blendera lub młynka. Ale tak by nie powstał drobniutki pył, raczej drobne ziarenka. Dobrze wymieszaj z pozostałymi przyprawami i przełóż do szklanego szczelnie zamykanego słoja.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, warzyw grillowanych, zapiekanek oraz innych potraw.