Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste omlety na słodko sprawdzą się na śniadanie, kolację lub deser. Jeśli macie dzieci lub po prostu jesteście łasuchami to szybkie i proste danie jest w sam raz dla Ciebie! Gotowe puchate omlety podajemy z owocami, syropem klonowym, dżemem lub posypujemy cukrem pudrem. Ostrzegam, że na jednym się nie kończy więc pozwól się delektować tą słodką przyjemnością.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5792
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 279
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5792
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 279
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubić na sztywno
Do miski z żółtkami wsypujemy mąkę, mleko oraz cukier, całość wymieszać. Do masy z żółtkami dodajemy partiami ubite białka i delikatnie mieszamy szpatułką. Puchatą masę jajeczną nakładamy łyżką na rozgrzany olej. Można formować na kształt placków lub wylać całość na patelnie i mieć jednego wielkiego omleta. Omlety smażymy na małym ogniu ok 2 minuty z dwóch stron, na złoty kolor pod przykryciem.