Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Papryka faszerowana surowym mięsem mielonym to pożywna propozycja na rodzinny obiad lub kolację. Do przygotowania farszu możesz użyć białego lub brązowego ryżu, sprawdzi się też taki, który pozostał po wczorajszym obiedzie.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 197
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 278
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 281
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 197
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 278
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 281
Składniki
Z papryk odetnij wierzchołki, wydrąż gniazda nasienne i błonki. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Włóż do wrzątku warzywa na dwie minuty, wyjmij, odsącz i odstaw na bok. Paprykę możesz także podpiec w piekarniku. Ugotuj ryż w osolonej wodzie i zostaw do przestygnięcia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć posiekaną cebulkę, startą na tarce marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj kilka minut, a następnie odstaw do lekkiego przestygnięcia. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem i ok. 70 ml passaty lub pomidorów z puszki. Dodaj ugotowany ryż i mieszankę podsmażonych warzyw, dopraw solą, pieprzem i ziołami, po czym dokładnie wyrób farsz (najlepiej ręką).
Ostrożnie nadziewaj farszem papryki i ustawiaj je w żaroodpornym naczyniu. Przykryj papryki odciętym wierzchołkiem. Pozostałą część pomidorów lub passaty połącz z koncentratem pomidorowym, dodaj ½ łyżeczki cukru i wlej sos na dno naczynia.
Wstaw naczynie do piekarnika i piecz 50-60 minut w 180°C. Po upieczeniu wyjmij papryki z pieca, pozwól ostygnąć przez około 5 minut i podawaj.