Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam unoszący się w całym domu zapach pieczonego ciasta drożdżowego i smak jeszcze ciepłej drożdżówki z kubkiem mleka, więc drożdżówki dość często goszczą w moim domu. Wybierając owoce do ciasta, zawsze staram się sięgać po te sezonowe, tym razem padło na śliwki!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 190
Składniki
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz szklankę mąki. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i nie było grudek. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
Margarynę roztapiamy i odstawiamy, aby przestygła. Jajka miksujemy z cukrem na gładką masę. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, rozpuszczoną margarynę, zmiksowane jajka z cukrem oraz szczyptę soli. Z całości zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
Kruszonka: Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy masło posiekane na małe kawałki. Rozcieramy palcami masło z pozostałymi składnikami, aż powstaną grudki.
Po wyrośnięciu ciasta, przekładamy je do blachy (38x26cm) wyścielonej papierem do pieczenia. Na ciasto układamy połówki śliwek (częścią krojoną do góry) i posypujemy je kruszonką (jeśli lubimy mniej kruszonki, pozostałą jej część możemy zamrozić do innego ciasta) oraz cukrem wanilinowym. Pieczemy 30 min. w temp. 180 stopni.