Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polenta to włoska potrawa podobna do owsianki, lecz bardzo gęsta i zbita. Zanim kukurydza pojawiła się w Europie, przyrządzano ją z innych zbóż - pszenicy czy orkiszu. Obecnie danie przygotowuje się z mąki kukurydzianej. Początkowo była to potrawa ubogich chłopów, a z czasem zaczęto ją podawać w drogich, włoskich restauracjach. Polentę możesz jeść samodzielnie lub jako dodatek do mięs, pieczonych warzyw lub grzybów.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1248
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5775
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8810
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18375
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1248
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5775
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8810
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18375
Składniki
Do rondelka wlej wodę i mleko i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj sól. Stopniowo wsypuj mąkę kukurydzianą i jednocześnie mieszaj. Przestaw ogień na bardzo małą moc, przykryj i gotuj 25-35 minut, aż będzie gęsta, puszysta i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Pamiętaj, aby często mieszać zawartość garnka, aby nic nie przywarło do dna.
W międzyczasie zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Zdejmij polentę z ognia, dodaj do niej masło, tarty ser i (w razie potrzeby) sól. Wymieszaj całość, spróbuj. Polentę serwuj na ciepło, posypaną ulubionymi ziołami. Do podania możesz posypać dodatkową porcją tartego sera.