Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka z korzenia pietruszki jest bardzo zdrowa i może stanowić nie lada ratunek w trakcie przeziębienia czy grypy. Jednak sam korzeń pietruszki jest dość mocno mdły, przez co alkohol nie zyskuje głębi smaku. Jednak w połączeniu z pikantniejszym czosnkiem i papryczką chili, a także ze słodyczą jabłka, nalewka zyskuje na intensywności aromatu. Jeśli lubisz ostrzejsze alkohole, możesz nawet dodać całą papryczkę chili i całe ziarenka pieprzu. Ta nalewka wspaniale przyjmuje wszystkie smaki, jednocześnie zachowując delikatną, korzenną nutę pietruszki.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39062
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 404
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39062
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 404
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 174
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 375
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9257
Składniki
Korzenie pietruszki umyj i pokrój w cienkie paski. Nie trzeba jej obierać – w skórce jest najwięcej smaku. Włóż paseczki do zakręcanego naczynia.
Ząbki czosnku zmiażdż i dodaj do pietruszki. Papryczkę przekrój wzdłuż i razem ze skórką jabłka także włóż do naczynia.
Całość zalej alkoholem i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na ok. 15 dni. Wstrząsaj butelką co 2 dni.
Po tym czasie nalewkę z korzenia pietruszki odcedź na gazie i przelej do świeżych butelek. Oczyszczone korzenie pietruszki możesz wrzucić z powrotem – będą stanowiły piękną dekorację, a dodatkowo smak nalewki cały czas będzie się wzmacniał.
Odstaw alkohol na jeszcze ok. 5 dni. Po tym czasie jest gotowa do spożycia, ale najwięcej smaku zyskuje dopiero po 2-3 miesiącach.