Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto ze śliwkami na dużą blachę wykonasz błyskawicznie, a w dodatku ze składników, które w kuchni masz na wyciągnięcie ręki. Wystarczy, że dorzucisz kilka śliwek. Aby uzyskać fantazyjne wzory marmurkowe, użyj odrobinę fioletowego barwnika lub odwróć śliwki skórką do góry i pozwól owocom, by puściły sok.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 118
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3785
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 195
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 118
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3785
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 227
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 195
Składniki
Umyj śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Odłóż śliwki na bok.
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Miękkie masło rozkręć z cukrem na jasny, puszysty krem. Powoli dodawaj jajka. Wbijaj kolejne jajko, gdy to wcześniejsze będzie dobrze rozmieszane. Następnie dolej mleko oraz małymi porcjami dodawaj mączną mieszankę (na zmniejszonych obrotach miksera). Jeśli ciasto jest za gęste, wlej więcej mleka.
Blachę do pieczenia o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej do foremki ciasto i równo rozprowadź. Jeśli chcesz uzyskać efekt marmurkowy, wylej do foremki ok. ¾ ciasta, a do reszty wsyp fioletowy barwnik, dokładnie wymieszaj i dopiero wtedy wlej na ciasto. Widelcem wymieszaj obydwa kolory, by powstały fantazyjne fale. Na wierzch ciasta układaj ciasno śliwki skórką w dół, a następnie lekko wgnieć. Jeśli przygotowujesz ciasto bez barwnika, odwróć kilka śliwek skórką do góry. Podczas pieczenia owoce puszczą sok i ciasto też trochę się zabarwi. Wstaw blachę z ciastem do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 50 minut. Następnie wystudź placek na kratce, wyjmij z foremki, oprósz cukrem pudrem i podawaj.