Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy warto przetwarzać pomidory koktajlowe? Przetwory na zimę najczęściej robimy z warzyw i owoców, które poza sezonem są niedostępne lub trafiają na sklepowe półki z importu. Nie inaczej jest z pomidorami koktajlowymi. W odróżnieniu od innych, którym daleko do walorów świeżo zebranych nowalijek, te akurat są łatwo dostępne i smakowite przez cały rok. Nic jednak nie może się równać ze zbiorami z własnego ogródka (lub innego pewnego źródła). Miło jest zachować wyjątkowy smak i aromat na długie zimowe miesiące! Oto przykładowy sposób.
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 644
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 189
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 303
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 126
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4602
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 644
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 31
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 189
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 303
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 126
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4602
Składniki
Obierz czosnek. Zioła podziel na listki, a łodyżki koperku porozdzielaj na mniejsze kawałki. Pomidory umyj i ułóż warstwami w starannie wyparzonych słoikach (o łącznej pojemności około 2 l), przekładając kolejne warstwy listkami świeżych ziół, koperkiem, liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i pojedynczymi ząbkami czosnku.
W garnku zagotuj wodę z octem, solą, cukrem. Zalej nią pomidorki i szczelnie zakręć słoiki. Odstaw na pół godziny, ustawione do góry dnem (na zakrętkach). Następnie ułóż słoiki w dużym garnku, zalej wodą o temperaturze zbliżonej w tej w słoikach i zagotuj ją na wolnym ogniu. Zapasteryzowane pomidorki przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu. Wykorzystuj je zimą jako dodatek do sałatek, kanapek lub samodzielną przekąskę.