Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na ciasto, które szczególnie kojarzy mi się z dzieciństwem. Moja mama bardzo często je robiła na różne rodzinne imprezy itp. Ciasto jest leciutkie, piankowe, mleczne, nie za słodkie. Łatwe do zrobienia, polecam
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 339
Składniki
Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy.
Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie wlewamy gęstniejąca galaretkę i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.
Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową. Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę. Wylewamy na warstwę malinową. Odkładamy do lodówki do stężenia.
Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto.
Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe. Bardzo leciutkie i pyszne ciasto. Orzeźwiające, nie za słodkie, mleczne. Pięknie wygląda i na pewno każdemu zasmakuje. Bardzo polecam i życzę smacznego