Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Italia to ojczyzna prostych, szybkich, niskobudżetowych oraz obfitych w smak potraw. Jeśli korzystasz z zapasów domowego pesto, makaron przygotujesz w 20 minut. Gdy wykonasz pesto na świeżo, wykonanie tego obiadu zajmie ci niewiele więcej czasu.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1654
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 138
Polecam.
Odsłon: 1654
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1746
Składniki
Wykonaj pesto. Umyj i osusz listki bazylii, podpraż orzeszki pini na patelni, obierz czosnek, zetrzyj ser na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie składniki wraz z oliwą wrzuć do blendera i zmiel na jednolitą masę. Gdy sos wyjdzie zbyt rzadki, dodaj więcej parmezanu lub bazylii, a gdy za gęsty – dolej więcej oliwy. Jeśli chcesz zostawić część pesto na dłużej, przelej je do słoiczka, zalej łyżką oliwy i przechowuj w lodówce.
Wlej 200 ml wody do garnka, jeśli chcesz ugotować 300 gramów makaronu. Wodę koniecznie posól. Jeśli ugotujesz makaron w tak małej ilości wody, uzyskasz śliski i wilgotny makaron bez dodatkowego używania oliwy. Gotowanie makaronu w dużej ilości wody albo przelewanie go zimną wodą po ugotowaniu powoduje, że makaron staje się przesuszony i twardnieje.
Ugotowany makaron odcedź i przełóż do miski. Nie przekładaj makaronu z powrotem do garnka, ponieważ zetknięcie pesto z tak gorącym makaronem spowoduje, że bazylia ściemnieje i stanie się mało atrakcyjna wizualnie. Wymieszaj pesto z makaronem i wykładaj na talerz. Udekoruj danie startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.