Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia włoska to niewyczerpane źródło inspiracji na szybkie, zdrowe, a przy tym wykwintne posiłki. Makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami przygotujesz dosłownie w 15 minut. Możesz zjeść go na szybki obiad, ale równie dobrze zaserwować gościom. Poniżej znajdziesz przepis na porcję dla dwóch osób.
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 41
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 49
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 167
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 41
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 74
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 49
Składniki
Ugotuj makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź.
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Jeśli korzystasz z dużych, możesz pokroić drobniej. Dość drobno (w paski) pokrój suszone pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę. Parmezan zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
Podsmaż pieczarki na maśle klarowanym. Gdy wyparuje z nich nadmiar wody, dołóż na patelnię pomidory suszone i czosnek. Dopraw oregano i gałką muszkatołową, a także – do smaku – solą i pieprzem. Smaż przez chwilę. Pod koniec możesz dodać nieco śmietany. Jeśli chcesz, by danie było mniej kaloryczne, pomiń ten krok.
Wrzuć na patelnię ugotowany makaron. Zamieszaj.
Podawaj makaron z pieczarkami i suszonymi pomidorami gorący, oprószony parmezanem i np. posiekaną pietruszką albo kiełkami rzodkiewki.