Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oprócz mazurków i babek warto zadbać o to, aby na świątecznym stole pojawiły się drobne, słodkie przekąski. Świetnym pomysłem są kruche ciasteczka przekładane marmoladą różaną. Idealnie sprawdzą się w drugi dzień świąt jako dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka wielkanocne mogą posłużyć również jak upominek dla gości. O czym pamiętać, aby ciasteczka wyszły kruche? Wybierając składniki na kruche ciasteczka, sięgnij po mąkę pszenną typu 450 i bardzo drobny cukier. Pamiętaj o tym, żeby w pierwszej kolejności połączyć mąkę z wybranym tłuszczem, następnie dodać cukier i pozostałe składniki. Dobrym patentem jest dodanie co ciasta ugotowanego żółtka. Taki zabieg sprawi, że wyjdę jeszcze bardziej kruche.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 167
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 236
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 167
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z cukrem. Dodaj masło i przesiekaj za pomocą noża. Wbij jajko, pastę waniliową i szybko zagnieć ciasto.
Z masy uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą lub papier do pieczenia i włóż na 50 minut do lodówki.
Zimne ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Za pomocą okrąglej foremki wytnij parzystą liczbę ciasteczek. W połowie z nich wykrój kształt kurczaka.
Ciasteczka wykładaj na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w 170 stopniach Celsjusza przez około 15 minut. Następnie odstaw do wystygnięcia.
Na przestudzonych, okrągłych ciasteczkach rozsmaruj marmoladę, przykryj ciasteczkiem z wyciętym wzorem.