Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia możesz przygotować pyszną wędlinę we własnym domu. Schab gotowany w majonezie jest bezkonkurencyjny jako składnik kanapek – miękki, soczysty i aromatyczny. Schab w takiej wersji jest bardziej lekkostrawny niż pieczony lub w postaci klasycznego schabowego. Na pewno zasmakuje także najmłodszym członkom rodziny ze względu na delikatną strukturę mięsa.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 191
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 310
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 191
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 130
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 310
Składniki
Wyjmij schab z lodówki, opłucz i odłóż na talerz, aby osiągnął temperaturę pokojową. Obierz cebule i czosnek, pokrój w talarki.
Do garnka o pojemności 3,5 litra wrzuć cebule i czosnek, dolej wodę i dodaj wszystkie przyprawy, musztardę, majonez, cukier oraz sól, a następnie zagotuj marynatę.
Gdy woda zacznie wrzeć, ostrożnie włóż schab do garnka i poczekaj, aż woda ponownie się zagotuje. Zmniejsz ogień pod garnkiem i gotuj mięso przez 5-6 minut, po czym odstaw garnek i pozwól schabowi zupełnie wystygnąć. Zajmie to kilka godzin, więc najwygodniej jest zagotować schab wieczorem i zostawić mięso do studzenia na całą noc.
Czynność należy powtórzyć. Wstaw garnek ze schabem i marynatą na duży ogień, a gdy woda się zagotuje, zmniejsz go i gotuj 5-6 minut. Zdejmij mięso z ognia i znów zostaw do ponownego wystudzenia. Dopiero teraz schab jest w pełni gotowy. Po całkowitym wystudzeniu wyjmij mięso z marynaty i pokrój w plasterki.