Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten sernik po upieczeniu nigdy nie opada. Przepis jest bardzo łatwy bez miksera i bez mielenia sera.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 469
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 297
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 64
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 95
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 469
Składniki
Herbatniki połam na mniejsze kawałki i włóż do plastikowej torebki, najlepiej z suwakiem. Rozdrobnij na okruszki na pomocą wałka lub butelki. Możesz też herbatniki zblendować. Okruszki przesyp do miski i dodaj roztopione masło. Wymieszaj tak aby uzyskać strukturę mokrego piasku. Powstałą masą wyłóż dno tortownicy, wyrównaj i dociśnij dokładnie za pomocą łyżki. Tortownicę owiń folią aluminiową (boki i dno), użyj dwóch lub trzech arkuszy. Folia będzie stanowić ochronę przed wodą w trakcie pieczenia, musi być szczelna. Odstaw do czasu przygotowania masy serowej.
Ser oraz cukier i cukier waniliowy wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj kwaśną śmietanę i ponownie wymieszaj. Wlej śmietankę kremówkę, wymieszaj. Wbij dwa całe jajka i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj tak aby nie było grudek. Ostatnim składnikiem jest łyżka soku z cytryny. Wymieszaj i wylej masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Potrząśnij tortownicą żeby wyrównać masę. Ewentualne nierówności na wierzchu wyrównaj łopatką.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Wstaw tortownicę na blachę i wlej wrzącą wodę, tak aby tortownica była zanurzona ok. 1 cm w wodzie. Piecz przez 30 min w temp. 180°C, następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz kolejne 30 min. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik przez ok. 3 godziny lub przez całą noc. Sernik jest gotowy, najlepiej smakuje schłodzony w lodówce i posmarowany masą kajmakową. Smacznego!