Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ocet truskawkowy dobrze sprawdzi się jako dodatek wielu dań i ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak. To jeden ze składników orzeźwiającej i pysznej sałatki, a także drogocenne źródło cennych wartości odżywczych. Mówi się nawet, że ocet truskawkowy ma działanie odmładzające ze względu na liczne witaminy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1280
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457988
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1535
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2309
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 614
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1280
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457988
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1535
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2309
Składniki
Ocet jabłkowy podgrzej w dużym garnku. Odstaw do ostygnięcia, powinien mieć letnią temperaturę, ale nie gorącą. Dodaj łyżeczkę miodu i dokładnie wymieszaj. Truskawki umyj pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osusz. Pozbądź się szypułek i pokrój na drobne kawałki.
Przełóż owoce do dużej butelki, słoika lub kamionki, najlepiej do 1/3 wysokości. Zalej truskawki octem jabłkowym, dodaj do naczynia listki mięty. Wymieszaj dokładnie zawartość słoika, możesz nim potrząsnąć. Przykryj naczynie gazą lub ściereczką i odstaw w ciemne miejsce. Najlepiej zabezpieczyć je przed owadami.
Przez kolejne dni pamiętaj o regularnym mieszaniu składników. Po 12-14 dniach przefiltruj ocet przez gazę. Rozlej go do butelek i zamknij szczelnie każdą z nich. Przechowuj w lodówce.